Taxatie

Taxaties van pleziervaartuigen, boten en vaartuigen worden door mij uitgevoerd ten behoeve van:

Op enkele belangrijke, veel voorkomende soorten van scheepstaxatie, wordt verderop ingegaan.

Afhankelijk van de soort taxatie wordt de rapportage aangepast. Deze is, in tegenstelling tot veel taxaties die worden uitgevoerd, bij mij zeer uitgebreid inclusief veel foto’s. Als u bijvoorbeeld bij mij een verzekeringstaxatie laat uitvoeren, heeft u een goede leidraad, als u uw schip toch na enige tijd wil gaan verkopen.

Het taxatierapport is meestal dezelfde avond al geschreven, het uiteindelijke taxatiebedrag volgt enkele dagen later. Dit hangt van de mate van benodigd onderzoek af.

Indien u een woonark of een commercieel varend vaartuig/schip heeft verwijs ik u graag door naar collega’s, die daarin gespecialiseerd zijn.

Hieronder beschrijf ik de belangrijkste types taxaties:

Verzekeringstaxatie (vaste waarde taxatie)

Een vaste waarde volgens artikel 7:960 Burgerlijk Wetboek is een zogenaamde deskundigen taxatie. Bij algeheel verlies (o.a. mogelijk bij brand, diefstal en zinken) is de verzekeringsmaatschappij verplicht deze vaste waarde uit te keren. Dit is uitermate belangrijk bij algeheel verlies. De conditie en de uitrusting van het vaartuig voor het verlies kan dan niet leiden tot ernstige onenigheid met de verzekeringsmaatschappij.

De periode dat de vaste waardetaxatie geldig is, is meestal drie jaar.

Verdere toelichting bij artikel 7:960 Burgerlijk Wetboek:

De tekst van dit artikel luidt:
De verzekerde zal krachtens de verzekering geen vergoeding ontvangen waardoor hij in een duidelijk voordeliger positie zou geraken.

De vorige zin mist toepassing bij voorafgaande taxatie van de waarde van een zaak, tot stand gekomen krachtens een aan een deskundige opgedragen beslissing of krachtens een beslissing van partijen overeenkomstig het advies van een deskundige.
Dit artikel is dwingend van aard.

Het verzekeringsrecht is o.a. gebaseerd op het indemniteitsbeginsel. Dat betekent dat een verzekeringsmaatschappij een schadevergoeding zal uitkeren die overeenkomt met de dekking die de verzekerde heeft genomen. Dit voorkomt dat een verzekerde een vergoeding kan claimen waarvan verzekerde beter wordt. Het kan wel gebeuren dat een verzekerde een schadeuitkering ontvangt waardoor hij er financieel op achteruitgaat.

Indien u de taxatie door mij laat uitvoeren, kunt u er van op aan, dat deze integer, professioneel, op korte termijn, zonder verandering van inspectiedata -omdat dit mij beter zou uitkomen- door mij wordt uitgevoerd.

Taxaties voor financiering

Bij een taxatie voor een scheepshypotheek of financiering zijn van belang de dagwaarde en de executiewaarde.
De dagwaarde is de reële waarde op de dag van de taxatie.
De executiewaarde is de gedwongen verkoopwaarde binnen 3-6 maanden. Dit is een % van de dagwaarde, afhankelijk van het soort schip en de economie.
Vaak wenst de bank ook een inschatting van de gangbaarheid van het jacht.

 Aan- of verkooptaxatie

Wilt u weten wat de reële waarde van uw schip in de huidige economie is ten behoeve van aankoop of verkoop? Dan kan een taxatie van nut zijn.

Boedelscheiding

Bij een boedelscheiding, om wat voor reden dan ook, kunt u een taxatie van uw schip laten uitvoeren. Dit kan voor één van de betrokken partijen worden uitgevoerd, maar ook in opdracht van beide betrokken partijen worden uitgevoerd.

Gezamenlijk eigendom

Wilt u zich in een schip “inkopen” dan kan een taxatie van het schip u voor een financiële strop behoeden. Tevens kunnen wij u adviseren over de voor en tegens van deze constructie.

Nalatenschap

Voor een juiste verdeling van een nalatenschap kan een taxatie onder andere veel discussies en onenigheden in de kiem smoren.

Faillissement

Voor o.a. een curator kan een taxatie inzicht in de financiën bij een faillissement geven.

Berekening van invoerrechten en btw

Ten behoeve van invoer kan een taxatie worden uitgevoerd.

Enkele diensten van Yachtexperience

Aankoopkeuring

Bij een aankoopkeuring beoordeelt Theo van Rijswijk van Yachtexpertise de conditie van de diverse onderdelen van het zeil- of motorjacht dat u wilt gaan kopen of, onder voorbehoud van keuring, heeft gekocht.

Casco expertise

Indien u een opdracht voor een casco expertise geeft, wordt het casco, of dit nu van polyester, staal, aluminium of hout is, van binnen en buiten grondig en nauwkeurig onderzocht. Dit gebeurt op een paar manieren:

Taxatie

Taxaties van pleziervaartuigen, boten en vaartuigen worden door mij uitgevoerd ten behoeve van:
Verzekering;
Financiering;
Aan- of verkoop;
Boedelscheiding.

Theo van Rijswijk is lid van:

Reviews/reacties:

Reactie van: Peter

Hallo Theo,Ik wil je graag bedanken voor de door jou uitgevoerde keuring van de FUNCRAFT 1300, het was een plezier om te zien met hoeveel passie en deskundigheid jij elke cm van de boot onderzocht hebt. De adviezen en tips die je gegeven hebt voor het repareren en behandelen van de boot waren van grote klasse en worden inmiddels uitgevoerd. Het  rapport is in een woord "perfect”. Theo, nogmaals vriendelijk bedankt voor de goede zorgen en ik zal je naam indien gewenst zeker doorgeven. Met vriendelijke groet, Peter

Reactie van: Roberto

Goedendag Theo, "Bij de aankoop van een motorboot heb ik de hulp ingeroepen van Theo.  Hij heeft mij zeer snel en adequaat geholpen met het uitvoeren van een motorkeuring en mij daarmee behoed voor vervolgschade aan de motor. Daarnaast heeft hij zeer duidelijke en professionele verslaglegging  opgeleverd. Een aanrader!” Mvg, Roberto

Reactie van: Arne

Hallo Theo, Nogmaals bedankt voor de grondige keuring. Nu weet ik tenminste wat ik heb gekocht! Met vriendelijke groet, Arne IJpma

Reactie van: Evert Jan

Beste Theo,Bedankt voor deze zeer snelle afwikkeling. Het ziet er niet naar uit dat ik nog een keer van je diensten gebruik zal moeten maken,  we komen hier wel uit. Met dank voor de grondige keuring, Met vriendelijke groet,
Evert Jan

Reactie van: Randall en Saskia

Geachte heer van Rijswijk, beste Theo,
Nogmaals hartelijk dank voor je keuring en al je tips en adviezen voor nu en in de toekomst. We stappen binnenkort met een goed gevoel aan boord voor hopelijk veel vakantie vaarplezier! Wellicht ten overvloede, maar nogmaals dank voor je heldere rapport en tot kijk bij een volgende keuring. Hartelijke groet, Randall en Saskia de Weerd.

Reactie van: Evert Jan Baerends

Geachte heer Van Rijswijk,Het was wat vervelend dat de expertise in etappes moest plaats vinden, dank voor uw schappelijke rekening. Uw grondige expertise heeft mij erg geholpen. In elk geval heb ik nu een goed inzicht in de vele gebreken die deze boot aankleven. Met vriendelijke groet, Evert Jan Baerends

Reactie van: Martin

Goedendag Theo, "Bij de aankoop van een motorboot heb ik de hulp ingeroepen van Theo.  Hij heeft mij zeer snel en adequaat geholpen met het uitvoeren van een motorkeuring en mij daarmee behoed voor vervolgschade aan de motor. Daarnaast heeft hij zeer duidelijke en professionele verslaglegging  opgeleverd. Een aanrader!” Mvg, Roberto

Reactie van: Onbekend

Beste Theo,
 Bedankt voor de kundige en plezierige keuring en de snelle levering van het rapport. Ik vond het zeer leerzaam om vandaag bij de keuring aanwezig te zijn. Zo leer je de boot al goed kennen; echt aan te raden voor iedereen die een aankoopkeuring laat doen. Mocht ik weer eens een boot gaan kopen dan zal ik zeker weer een beroep op je doen. 

Reactie van: Paul Verhoeven

Beste Theo, wij willen U bedanken voor het excellente werk en het degelijk rapport. Alvast bedankt, Paul Verhoeven

Reactie van: Jacques

Beste heer Van Rijswijk,
 Wij zijn heel tevreden over uw duidelijk en gedetailleerd rapport. Heel kritisch en informatief, met een handige lijst van aanbevelingen. U had ongetwijfeld al begrepen dat wij, nog los van de vraagprijs, afzien van de koop. Daar heeft uw onderzoek in hoge mate aan bijgedragen. Bedankt daarvoor. 
Wij gaan verder met het zoeken naar een voor ons geschikte boot. Mogelijk willen we nóg een keer van uw diensten gebruik maken.
 Vriendelijke groet, Jacques Vogels

Reactie van: Paul

Dag Theo, Dank voor het rapport.
Ik moet zeggen dat ik een heel gedegen indruk heb gekregen van jouw werkwijze en het schip. Ik vind dat je zorgvuldig en doortastend te werk bent gegaan. Groeten Paul

Reactie van: Onbekend

Hoi Theo, 
Heel erg bedankt voor het snelle rapport en alle uitleg vandaag. We gaan de boot kopen