Motor en aandrijving

De voortstuwing laten beoordelen is zeker een goed idee. Hoge reparatiekosten komen helaas niet zelden voor.

De voortstuwing bestaat uit iets meer onderdelen dan u denkt.

Onder andere worden beoordeeld de motor en het uitlaat/inlaatsysteem, de keerkoppeling en demperplaat, elastische of homokinetische koppelingen met de druklagers, de elastische motorsteunen, de elektrische bedrading, startmotor, dynamo, laadsysteem en accu’s, het instrumentenpaneel, de brandstoftanks, alle bedieningskabels en hendels, etc. Tevens wordt een uitgebreide proefvaart uitgevoerd. Hierbij wordt ook op vollast gevaren indien dit mogelijk is. Voor de wal liggend testen, wat vaak voorkomt vind ik niet zo’n goed idee om twee redenen. De metingen kunnen afwijkingen opleveren ivm afwijkende (koel)waterstromen. En bij wat grotere schepen moet men maar hopen dat lijnen en bolders sterk genoeg zijn. Een losgeslagen schip met een motor die op bijna maximale voortstuwingsdruk staat kan aanzienlijke schade opleveren.

Teneinde de voortstuwingsinstallatie te beoordelen, kan een motorprestatie- en conditiemeting worden uitgevoerd. Hierbij wordt onder vollast (varend) of op driekwart vermogen (voor de wal) met eigen instrumenten en monitors een aantal metingen en observaties verricht, zoals bijvoorbeeld:

Uitlaatgassentemperaturen per cilinder, carterdruk, koelwatertemperatuur op verschillende plaatsen, smeeroliedruk en -temperatuur.

Een compressietest (of beter een lekverliestest) is eigenlijk alleen nodig als er afwijkingen in het functioneren van de motor bij het onderzoek van de voorstuwing zijn aangetroffen.

Dan is het echter ook aan te raden om gelijk een kijkoperatie met een endoscoop uit te voeren.
Vaak wordt door klanten om een smeeroliemonster analyse gevraagd. De gemeten waardes van metalen en chemische verbindingen geven een indicatie van de conditie van de motor. De monstername kan ik voor u uitvoeren. Smeeroliemonsters zijn helaas vaak niet representatief, aangezien de onderhoudshistorie en het soort gebruik van de motor bekend moet zijn. Ook kan vlak voor de keuring de olie vervangen zijn. Mijn ervaring is helaas, dat de waarde van deze analyse beperkt is in combinatie met een aankoopkeuring. Ook moet u op de uitslag wachten, wat enkele dagen tot een week kan duren. U kunt uzelf de kosten besparen, tenzij u zeker weet, dat aan de grondvoorwaarden voor een goede analyse is voldaan….

Enkele diensten van Yachtexperience

Aankoopkeuring

Bij een aankoopkeuring beoordeelt Theo van Rijswijk van Yachtexpertise de conditie van de diverse onderdelen van het zeil- of motorjacht dat u wilt gaan kopen of, onder voorbehoud van keuring, heeft gekocht.

Casco expertise

Indien u een opdracht voor een casco expertise geeft, wordt het casco, of dit nu van polyester, staal, aluminium of hout is, van binnen en buiten grondig en nauwkeurig onderzocht. Dit gebeurt op een paar manieren:

Taxatie

Taxaties van pleziervaartuigen, boten en vaartuigen worden door mij uitgevoerd ten behoeve van:
Verzekering;
Financiering;
Aan- of verkoop;
Boedelscheiding.

Theo van Rijswijk is lid van:

Reviews/reacties:

Reactie van: Peter

Hallo Theo,Ik wil je graag bedanken voor de door jou uitgevoerde keuring van de FUNCRAFT 1300, het was een plezier om te zien met hoeveel passie en deskundigheid jij elke cm van de boot onderzocht hebt. De adviezen en tips die je gegeven hebt voor het repareren en behandelen van de boot waren van grote klasse en worden inmiddels uitgevoerd. Het  rapport is in een woord "perfect”. Theo, nogmaals vriendelijk bedankt voor de goede zorgen en ik zal je naam indien gewenst zeker doorgeven. Met vriendelijke groet, Peter

Reactie van: Roberto

Goedendag Theo, "Bij de aankoop van een motorboot heb ik de hulp ingeroepen van Theo.  Hij heeft mij zeer snel en adequaat geholpen met het uitvoeren van een motorkeuring en mij daarmee behoed voor vervolgschade aan de motor. Daarnaast heeft hij zeer duidelijke en professionele verslaglegging  opgeleverd. Een aanrader!” Mvg, Roberto

Reactie van: Arne

Hallo Theo, Nogmaals bedankt voor de grondige keuring. Nu weet ik tenminste wat ik heb gekocht! Met vriendelijke groet, Arne IJpma

Reactie van: Evert Jan

Beste Theo,Bedankt voor deze zeer snelle afwikkeling. Het ziet er niet naar uit dat ik nog een keer van je diensten gebruik zal moeten maken,  we komen hier wel uit. Met dank voor de grondige keuring, Met vriendelijke groet,
Evert Jan

Reactie van: Randall en Saskia

Geachte heer van Rijswijk, beste Theo,
Nogmaals hartelijk dank voor je keuring en al je tips en adviezen voor nu en in de toekomst. We stappen binnenkort met een goed gevoel aan boord voor hopelijk veel vakantie vaarplezier! Wellicht ten overvloede, maar nogmaals dank voor je heldere rapport en tot kijk bij een volgende keuring. Hartelijke groet, Randall en Saskia de Weerd.

Reactie van: Evert Jan Baerends

Geachte heer Van Rijswijk,Het was wat vervelend dat de expertise in etappes moest plaats vinden, dank voor uw schappelijke rekening. Uw grondige expertise heeft mij erg geholpen. In elk geval heb ik nu een goed inzicht in de vele gebreken die deze boot aankleven. Met vriendelijke groet, Evert Jan Baerends

Reactie van: Martin

Goedendag Theo, "Bij de aankoop van een motorboot heb ik de hulp ingeroepen van Theo.  Hij heeft mij zeer snel en adequaat geholpen met het uitvoeren van een motorkeuring en mij daarmee behoed voor vervolgschade aan de motor. Daarnaast heeft hij zeer duidelijke en professionele verslaglegging  opgeleverd. Een aanrader!” Mvg, Roberto

Reactie van: Onbekend

Beste Theo,
 Bedankt voor de kundige en plezierige keuring en de snelle levering van het rapport. Ik vond het zeer leerzaam om vandaag bij de keuring aanwezig te zijn. Zo leer je de boot al goed kennen; echt aan te raden voor iedereen die een aankoopkeuring laat doen. Mocht ik weer eens een boot gaan kopen dan zal ik zeker weer een beroep op je doen. 

Reactie van: Paul Verhoeven

Beste Theo, wij willen U bedanken voor het excellente werk en het degelijk rapport. Alvast bedankt, Paul Verhoeven

Reactie van: Jacques

Beste heer Van Rijswijk,
 Wij zijn heel tevreden over uw duidelijk en gedetailleerd rapport. Heel kritisch en informatief, met een handige lijst van aanbevelingen. U had ongetwijfeld al begrepen dat wij, nog los van de vraagprijs, afzien van de koop. Daar heeft uw onderzoek in hoge mate aan bijgedragen. Bedankt daarvoor. 
Wij gaan verder met het zoeken naar een voor ons geschikte boot. Mogelijk willen we nóg een keer van uw diensten gebruik maken.
 Vriendelijke groet, Jacques Vogels

Reactie van: Paul

Dag Theo, Dank voor het rapport.
Ik moet zeggen dat ik een heel gedegen indruk heb gekregen van jouw werkwijze en het schip. Ik vind dat je zorgvuldig en doortastend te werk bent gegaan. Groeten Paul

Reactie van: Onbekend

Hoi Theo, 
Heel erg bedankt voor het snelle rapport en alle uitleg vandaag. We gaan de boot kopen